Gezelschap?

Cavia's zijn groepsdieren, ze zijn absoluut niet graag alleen. Sommige cavia's worden zelfs 'depressief' door alleen te leven (zonder soortgenoten). Ze zouden durven stoppen met eten, als ze zich eenzaam voelen. 

Belangrijk is dus als je cavia's wilt houden dat je cavia een vriendje heeft, een soortgenoot.

 

Echter is niet elke combinatie van 2 of meerdere cavia's een goede. Lees dus zeker het volgende puntje

Goede combinaties van 2 of meerdere cavia's

1. Goede, vaste combinaties

  • 2 of meerdere zeugjes (mogen ook van verschillende leeftijden zijn)
  • 2 (of meerdere) jonge beren (Let op: geen oneven aantal beren, en voor bijvoorbeeld 4 beren is geen klassieke kooi groot genoeg. wil je graag een groep van 4 beren dan heb je snel enkele vierkante meters nodig...)
  • 1 volwassen beer met 1 jong beertje dat net zelfstandig is.
  • 2 of meerdere (even aantal) volwassen beren die sinds ze klein waren samen zitten. Dit blijft meestal goed gaan, zolang ze niet gedekt hebben en er geen zeugjes in de buurt zijn.

2. tijdelijke combinaties 

  • 1 zeugje en 1 beer (met als doel een nestje te fokken. De beer moet verwijderd worden voor het zeugje bevalt. Indien er een beer bij een zeugje zit dat net bevalt, dan wordt je zeugje direct opnieuw gedekt.)
  • meerdere zeugjes met 1 beer (met als doel enkele nesten te fokken. Zeugjes die met zekerheid zwanger zijn worden bij de beer weggehaald. Op deze manier voorkom je dat het zeugje, eens ze bevalt, direct terug zwanger is.)

Hulp bij koppelen van cavia's (mijn methode)

  1. De dagen voor ik een nieuw dier introduceer, verspreid ik wat keutels van het ene dier bij het andere dier en omgekeerd...
  2. De dieren ontmoeten elkaar op zo neutraal mogelijk terrein. Een volledig neutraal terrein houdt in dat alles nieuw is. Uiteraard is het niet altijd mogelijk bij een nieuwe introductie. Echter kun je wel wat dingen doen om de introductie goed te laten verlopen:
  • Kuis het verblijf waar de dieren elkaar ontmoeten, Verse bodembedekking is vereist.
  • Indien je groep het verblijf, waar de ontmoeting met het nieuwe dier plaatsvindt, reeds bewoont? Verander dan de inrichting van het verblijf: Verplaats de schuilhuisjes, was de voerkom uit en plaats deze op een andere plaats, ook de drinkfles uitwassen en op een ander plaats in het verblijf ophangen.
  • Zorg voor afleiding tijdens de ontmoeting:

Wat ik meestal doe is groenten/kruiden verspreiden in het verblijf, waar de ontmoeting plaatsvindt.

Verdeel de groenten in stukken. Indien je 1 grote wortel in het hok legt voor meerdere dieren dan kan dit voor ruzie zorgen, wanneer er een cavia is die de wortel volledig voor zich wil.

  • Plaats liever meerdere voerkommen die halfvol zijn, dan 1 die tot het randje gevuld is.
  • Plaats liever 2 of meerdere drinkflessen, dan 1.
  • Plaats minimum even veel schuilplaatsen als het aantal dieren dat in het verblijf komt, nog beter is 1 schuilplaats extra te voorzien.

Nu plaats je alle dieren samen in het nieuwe/vernieuwde verblijf.

Let op: Nieuwe introducties gebeuren niet tussendoor. Het is belangrijk dat je je tijd neemt. Hou de dieren de eerste dag goed in de gaten, blijf in de buurt.

Let op: Doe geen nieuwe introductie net voor je naar bed gaat. Het is belangrijk dat je de dieren de eerste uren goed in de gaten houdt. Ga regelmatig eens kijken bij de dieren.


Maak jouw eigen website met JouwWeb